SZOMOLYA

Archívum

Itt lesznek megtalálhatóak a régebbi írások, melyek a honlapon olvashatóak voltak.

Elkészült az új Faluház, melynek az átadására és felszentelésére 2010. május 24.-én, Pünkösd hétfőn került sor


Szomolya központjának közelében, a Szent László úton az Önkormányzat létrehozott egy Faluházat. Az épület régebben is közcélokat szolgált. Sokáig Öregotthonként funkcionált, ahol az idős emberek napközben üthették el idejüket és unalmukat.
Az utóbbi időben a Rece Hagyományőrző Egyesület használta, de igazi felhasználási célját most találta meg a Község vezetése.
Fülöp István bútor felújító, restaurátor már régen gyüjtögette a feledésbe merült főként fából készült bútorokat és használati tárgyakat. Sokan emlékezhetnek is rá, hogy a falu központjában a volt presszó épületében megtekinthető volt a gyüjtemény. Talán nyugodtan mondhatjuk, hogy a tárlat most került igazán megfelelő körülmények közi, miután a Képviselő Testület döntése után megvásárolták a tárgyakat és más forrásokból származó dolgokkal kiegészítve berendezték az új Faluházban.

A Faluház jellegzetessége a kőoszlopos tornác, a terméskő díszítés.
Régebben sok ház udvarán láthatóak voltak a gyönyörűen kifaragott kőoszlopok, de sajnos a tulajdonosok nem voltak tisztában az igazi értékével így vagy befalazták, vagy olcsón eladták és faoszlopokkal pótolták. A Faluház épületének felújításánál sem tudtak igazi faragott oszloput használni, így a tégla oszlopokat vágott terméskővel burkolták be, ami nagyon szép, de azért nem az igazi.

A Faluház avatásán a település sok lakója részt vett, és megtekintette a fellépők műsorait.
A helyi fellépők közül az óvodás gyerekek műsora, a Rece Hagyományőrző Egyesület dalai és a Borbarátok Köre, Legényegylet borhoz kapcsolódó dalai alkották a műsort. Ezen kívül láthattak még a látogatók hasztáncot és operett előadást is.

Sajnos a Faluház látogatási lehetősége még nem teljesen megoldott, de ha valaki meg szeretné nézni, akkor a Polgármesteri Hivatalban kell kérni, hogy nyissák ki a tárlatot.

És most következzen néhány kép a megnyitóról.Polgármesteri Hivatal, 3411 Szomolya, Szabadság tér 1. Tel.:49/526-000 Fax:49/426-000 e-mail: info@szomolya.hu