SZOMOLYA

Archívum

Itt lesznek megtalálhatóak a régebbi írások, melyek a honlapon olvashatóak voltak.

Szomolya a szentendrei Skanzenben


2010. június 25.-én, pénteken egy hosszú kutató munka és két év kemény munka után a szentendrei Skanzenben átadták az Észak Magyarországi falu tájegység nevet viselő szabadtéri múzeumot. Ez az egész Skanzen 8. tájegysége.
Szomolya is helyet kapott a múzeumban a barlanglakással.
Az egész kiállítás a summásság, a summás élet bemutatására épült.

A megnyitón az érintett települések lakói voltak a látogatók és egyben a vendéglátók is.
Szomolyáról 2 autóbusszal mentünk a megnyitóra. Az egésznapos program során, elsőként minden település elfoglalta, "belakta" az érintett épületet. Az elhelyezkedés után egy hagyományos lakodalomba volt részünk, ahol Közönség Pesta elvette Palóc Böskét. Pestának a rokonságát az érintett települések lakói alktták, míg Böske rokonságát a Skanzen dolgozói és a meghívott vendégeik.
A Lakodalmas menet uticélja a színpad volt, ahol a Skanzen főigazgatója Cseri Miklós Össze adta az ifjú párt. A megnyitó ünnepségre ellátogatott Sólyom László köztársasági elnök a feleségével, akik végig jártak minden portát, ahol a települések lakói vendégül látták őket.
Majd egy kötetlen program következett, ahol minden látogató megtekinthette a más települések portáját.

Az igazgató úr a színpadon kijelentette, hogy az érintett térség lakói 2010-ben ingyen látogathatják meg a Skanzent.
Én mindenkit arra buzdítok, hogy látogassa meg a szabadtéri múzeumot, mert egy hihetetlen élményben részesülhet azáltal, hogy a különböző területek hagyományait egymás mellett láthatja.

És most következzen egy kis bemutató az egész napos programról néhány képben!Polgármesteri Hivatal, 3411 Szomolya, Szabadság tér 1. Tel.:49/526-000 Fax:49/426-000 e-mail: info@szomolya.hu