SZOMOLYA


Barlanglakások

A riolittufa puha könnyen faragható kőzetréteg, mely alkalmas pincének, tároló helyiségnek, de akár lakó épület kialakítására is. Ezeket a lakásra kialakított pincéket nevezik pinceháznak, de felénk barlanglakásnak is nevezik.
Ezekben a lakásokban a kevésbé tehetős falusi emberek költöztök be. A riolittufa nagyon jó hőszigetelő, főleg olyan vastagságban. Ezért a téli fűtésre keveset kellett költeni, mert jól megtartott a meleget, nyáron viszont nem melegszik fel túlságosan, ezért jó hűvös.
A probléma csak az vele, hogy azok az emberek, akik ezekben a lakásokban éltek hajlamosabbak voltak a tüdőt érintő megbetegedésekre, ezt valamelyest a rendszeres és megfelelő szellőztetés ellensúlyozhatta.
Manapság a kisebbség egy szegényebb része él a pincékben, de már megkezdődött az őket érintő kiköltöztetés, annak érdekében, hogy jobb életkörülményeik legyenek.


Barlanglakás az 1960-as években

VisszaBelépés
Regisztráció
Jelszó emlékeztető

A honlapon találhatóak olyan menüpontok, melyek funkciói teljesen csak regisztráció és belépés után érhetőek el.
Ilyen a fórum, valamint egyes könyvtári részek. A jövőben terveim szerint még nagyobb hangsúlyt fog kapni, hogy valaki regisztrált és belépett felhasználó-e.


Jelenleg az egész még teszt üzemben működik!

Polgármesteri Hivatal, 3411 Szomolya, Szabadság tér 1. Tel.:49/526-000 Fax:49/426-000 e-mail: info@szomolya.hu