SZOMOLYA


Demeter László, költő-festőművész Dionüszosz pinceház galériája

Bevezető: Sokak által ismeretes, hogy mint a déli bükk falvaiban általában, így Szomolyán is évszázadokon át a szegényebb emberek nem építkeztek, hanem a faragható tufakőbe csákánnyal faragtak lakóhelyiségeket. Ezeknek hatalmas előnye az olcsósága volt, valamint az, hogy nyáron jó hűvöset tartott, télen, kevés tüzelővel lehetett meleget tartani benne. Ezeket hívják barlanglakásoknak, vagy pinceházaknak, amelyekből néhány még ma is lakható állapotban van. Egy ilyen barlanglakása van Szomolyán Demeter Laci bácsinak is, aki festőművész, de irodalommal is foglalkozik. Feleségével 20 éve Szomolyára költözvén ma már régi szomolyai lakosnak számít. Pinceházáról nagy szeretettel beszél:

2001 őszén költöztünk ide a szomszéd, Árpád utcából a Zrínyi Miklós út 37. szám alá. Megtetszett, nemcsak a magaslat, a ház, a kert, hanem a kert középtájékán elhelyezkedő, szinte külön kis udvarral körülvett,
sokhelyiséges pinceház, ami különös, romantikus hangulatot árasztott. Előző gazdája a háznak, itt lakatosműhelyt és raktárt alakított ki a pinceházból. Az udvarán galambokat tartott. Az első években az átalakítással nem sokat foglalkoztam, de mikor négy éve, egy nagyon esős, tavaszi időszak után leszakadt a pinceház, erős szomolyai kövekből épített homlokzata, magával rántva az eredeti tufakőtömb egy részét is, és szinte tele lett omladékkal az egész udvarrész, kénytelen voltam baráti segítséggel, sőt napszámosokkal is megakadályozni a további omlást, és rendbe tenni az udvart is. A kidőlt falrészt saját kezűleg építettem meg, és pénz hiányában a felső rész további omlását is teljesen önerőből oldottam meg, persze, nem éppen szakszerűen, de a célnak megfelelően. Ekkor határoztam el, hogy a még 60-70 évvel ezelőtt állandóan lakott két szobát kiszárítom,és képtár céljára alkalmassá teszem, a különlegesen védett, szinte mikroklímával rendelkező udvarrészt pedig mediterrán jellegű, görögös kertté alakítom ki. Éva lányom jóvoltából, aki csaknem 30 éve Athénban él, megismerhettem az évek során tett látogatásaim alkalmával a görög embereket, életvitelüket, a szigetvilág egy kis részét, és megszerettem mindazt, ami hozzájuk kapcsolódik. Ennek köszönhetem többek között, hogy a kilencvenes évektől elkezdtem olajfestményeket készíteni, és, hogy a mai napig megfestett, több mint 150 olajfestményem csaknem egyharmada görög témájú. Természetes tehát, hogy kis galériám neve Dionüszosz Pinceház Galéria lett. Bár legjobb görög képeim már magántulajdonban vannak, mint például Egerben, a Széchenyi utcai Gyros étteremben, Németországban, Svájcban, Görögországban, egyéb helyeken, a megmaradt festményeket mind ide raktam ki, sok más érdekesség kíséretében. Láthatók itt még népművészeti és kulturtörténeti dokumentumok mellett, főként lovas grafikáim és karikatúráim, verseim, kinagyított, olvasható méretben a falakon. Az egri amatőr színjátszás különleges értékű plakátjai és fotói is. Mivel Dionüszosz a görögök legnépszerűbb ókori istene volt, a bor, a vidámság, a zenés mulatozásistene, szembetűnő feliratai, eszközei is láthatók a magyar bor és pincekulturának.

Szeretném mindezt közkinccsé, és mindenki részére megtekinthetővé tenni, állandó jelleggel, és természetesen díjtalanul. Ezért minden érdeklődőt szeretettel várok Szomolyán, a Zrínyi út 37. szám alatt. Tervbe vettem még 2010. nyarára a pinceházam fölötti kert tetejére egy szerény kis kilátó, emelvény létesítését, ahonnan pompás panoráma látható majd a déli bükk, Eged és Várhegy vonulataira, meg Szomolya nagy részére és a falut közvetlenül övező, gyönyörű, erdős hegyekre.

                     Demeter LászlóVissza
Polgármesteri Hivatal, 3411 Szomolya, Szabadság tér 1. Tel.:49/526-000 Fax:49/426-000 e-mail: info@szomolya.hu