SZOMOLYA

Főoldal

Március 15.-ei megemlékezés


Szomolya Önkormányzata 2011 március 14.-én, hétfőn 16 órától tartotta meg az 1848/49-es Szabadságharcra való megemlékezést. A megemlékezés a Közösségi Házban volt, ahol a Himnusz után Guczi István polgármester mondta el beszédét, majd a Szomolyai Eljáró Gyerekek színvonalas műsorát tekinthették meg a résztvevők, melynek részeként a Magyarok szövetsége Szomolyai Közössége részéről Lukács Ernő szavalta el, a gyerekekkel közösen, Petőfi Sándortól a Talpra magyart. Ezt a Rece Hagyományőrző Egyesület ünnepi dalcsokra követte.
Majd Kövecses Zsolt nyitotta meg a teremben található Fotókiállítást, melyet a Mezőkövesdi Közkincs-tár Nonprofit Kft. Szervezett és a környéken készült képek voltak láthatóak.
A program végén a Polgármesteri Hivatal homlokzatán található emlékművet koszorúzták meg a résztvevők.

A rendezvényen rendkívül sokan vettek részt, a helyiség teljesen megtelt.

És most szokás szerint jöjjenek a képek:Vissza


**********

Szomolya Község Önkormányzata 1. alkalommal jelent meg az abádszalóki TISZATOR elnevezésű Böllérversenyen.


Községünk vezetői úgy gondolták, hogy jó alkalom a település hírnevének öregbítésére egy böllérverseny. Így 2011. március 12.-én egy szép tavaszi, szombati napon a polgármesterünk és néhány képviselő a feleségeikkel felkerekedtek hajnali 5 órakor és meg sem álltak az abádszalóki TISZATOR elnevezésű összejövetel színhelyéig.
A csapattal tartott Alfred Kalbfuss Szomolya díszpolgára, kedves felesége és néhány segítő.
Miután berendezkedett a csapat, a szervezőktől átvettük az Európai Unió által is elfogadottan elkábított és leszúrt disznót.

Mielőtt hozzáláttak volna a munkához, megitták a reggeli jóféle házi vegyest, hogy erőt nyerjenek a napi munkához.

A disznó perzselését, mosását valamint az egész napi munkát egy hivatásos böllér végezte és felügyelte, e közben az asszonyok hagymát pucoltak és cseresznyét magvaztak. Az alapötlet, hogy valami különlegességgel álljunk elő, így talán sikerül a zsűri érdeklődését is felkelteni. A különlegességet Szomolya „nemzeti” gyümölcse, a rövidszárú fekete cseresznye szolgáltatta. A Szomolyai Cseresznyés Hurka ötlete Guczi István polgármesternek köszönhető, aki saját maga már készített ilyen különlegességet. A polgármester úr és a képviselők már szerették volna a tardi Hurka Fesztiválon is elkészíteni a cseresznyés hurkát, de ott egyéb okok miatt nem tudtak résztvenni.
A disznó véréből készített hagymás sült vérrel, majd sült kolbásszal, sima és cseresznyés hurkával és toros káposztával kínáltuk a vendégeket. A cseresznyés hurka tarolt. Volt olyan résztvevő, aki háromszor jött vissza a szomolyai portára, hátha kaphat már belőle. De a zsűrit is megfogta az ötlet és az íz, mivel a hurka kategóriában Szomolya csapata a Szomolyai Cseresznyés Királyok kapták a fődíjat. A nagy érdeklődés miatt a Fülöp István képviselő által felügyelt sütők alig bírták a folyamatos munkát.
A jó hangulathoz talán a RECE Hagyományőrző Egyesület dalcsokra is hozzájárult.

A nap végére a jóféle itókák fogyasztását követően kevés ember maradt szárazon, de véleményem szerint ezzel nincs is semmi baj, mivel a disznótorok velejárója a szintén hungarikumnak számító pálinka is.

Talán nem lehetünk teljesen elégedettek, mivel több kategóriában is lehetett volna nyerni, de ne feledjük el, hogy első ízben szerepelt szomolyai csapat a TISZATOR-on. Jövőre visszatérünk és tarolni fogunk!

Most pedig szokás szerint jöjjenek a képek:
Polgármester úr nyilatkozik a TV-nek


Az első helyezett


Kóstoló a zsűrinek


Vissza

Fotók: Daragó László, Kövecses Zsolt**********

Kőkultúra pályázat projekt megnyitó


A beszámolóm kicsit megkésve jelenik meg, de talán nem okoz problémát a kedves olvasó számára. Községünk, Szomolya hat másik szomszédos Bükkaljai településsel alakított egy konzorciumot és közösen pályáztak a Kőkultúra nevet viselő pályázaton.

A hét település: Bogács, Bükkzsérc, Cserépfalu, Cserépváralja, Noszvaj, Szomolya, Tard

A települések vezetői felismerték, hogy külön-külön esélytelenek pályázati úton nagyot alakítani, de ha összefognak, akkor egy sikeres turisztikát előtérbe helyező és fellendítő fejlesztést tudnak véghezvinni. A környékre jellemzőek a riolittufába vágott pincék, pinceházak, valamint a keményebb kőből kifaragott építőelemek és műremekek.
Ezt a sajátosságot helyezték az egyes pályázatok megírásánál az előtérbe.

2011. február 23.-án szerdán, több éves pályázat írás és javítgatás után eljött az a nap, melyre minden résztvevő várt. Ezen a napon került sor a hivatalos megnyitóra. A megnyitót megelőzte egy képzés, mely során a résztvevők hasznos információkat kaptak a projekt reklámozásával és megjelenésével kapcsolatban.
A megnyitóra Szomolyán került sor, a Daróczi-Nagy pincészetben. Azért itt, mert Guczi István, Szomolya polgármestere a konzorcium vezetője.
Először a képzés volt megtartva a Közösségi Házban (Mely a homlokzati részével talán méltan hirdeti a kőkultúránk létjogosultságát.), ezt követték a pincészet udvarán az interjúk (három tv és két rádió is kérdezgette Guczi Istvánt, konzorciumvezetőt, Nagy Lajosnét, a pincetulajdonos feleségét és Kósik Istvánt, Cserépfalu polgármesterét). Ez után a pincében a hét polgármester ismertette a településeik pályázatát, majd következett egy állófogadás.

És most szokás szerint jöjjenek a képek:

Vissza


**********

Fénylánc Magyarországért

Beszámoló


A Magyarok Szövetsége Szomolyai Közössége csatlakozott a Fénylánc Magyarországért mozgalomhoz. ennek kapcsán 2010. december 21.-én, kedden 17 órától tartották a szertartást a Szomolya határában található Nagy völgy tetőn.
A kezdeményezést támogatta az Önkormányzat és a Szomolyáról Eljáró Gyerekek Baráti Köre is.
17 órára sokan gyülekeztek a napközben elkészített helyszínen. A szervezők forralt borral, meleg teával és süteménnyel várták az érdeklődőket.
A műsort Vincze László nyitotta, majd Demeter Laci bácsi elmondott egy verset, Ködös Imre és felesége is szólt a tömeghez. Mindeközben a jelenlévők körbe állták a farakást és mindenki megfogta a mellette álló kezét, így egy zárt gyűrű alakult ki. Király Lajos meggyújtotta a tüzet.

Az egész program célja az volt, hogy az összefogásra és az összetartozásra hívja fel az emberek figyelmét.

Menet közben nagyon sokfelől hallottam a tetszés hangját. Sokan azt méltatták, hogy a hideg és a hó ellenére sokan gyűltünk össze és több ilyen és ehhez hasonló programot kellene megszervezni, mely összekovácsolja az embereket.

A sötét nem igazán a fényképezőgép és a kamera barátja, de azért megpróbáltam képeket készíteni, melyekből egy párat az alábbiakban láthatnak:


Vissza


**********

Karácsonyi vásár és Karácsonyfa díszítő verseny
Beszámoló


A Községi Önkormányzat az idén már második alkalommal rendezte meg a Karácsonyi vásárt és a Karácsonyfa díszítő versenyt.
Karácsonyi vásár jó pár évvel ezelőtt már volt Szomolyán, de valamilyen ok miatt feledésbe merült. Az Önkormányzat 2009-ben gondolta úgy, hogy újra el kellene kezdeni ezt a hagyományteremtést. Sajnos az idén is kevesen jöttek mind árulni, mind pedig vásárolni.
Viszont a Karácsonyfa díszítő verseny után volt érdeklődés, ami immáron a második volt Szomolyán. Az információim szerint közel 20 fát díszítettek fel egyéni jelentkezők és csoportok. Sajnos az idén csak szomolyai jelentkezők díszítettek fát, de ez egyáltalán nem adhat okot a kesergésre.
A Zsűri elnöke, Tóth Tibor tanár úr elmondta, hogy nagyon nehéz volt döntést hozniuk, mert minden fa nagyon tetszett a zsűrinek. A díszítések saját készítésűek voltak.

És most következzen a képes beszámoló:

Vissza


**********

Idősek napja


Szomolya Község Önkormányzata már hagyományosan minden évben Karácsony előtt köszönti az idős embereket egy ünnepség keretében.
Az idén, 2010.december 18.-án, szombaton 13 órára várták az idős embereket az Általános Iskolába. Az ünnepséget Guczi István polgármester köszöntője nyitotta.
A köszöntőt követően az óvodások zenés műsora, Papp József köszöntője, Guczi Réka furulya előadása, Lukács Ernő szavalata, Bóta Lili és Fülep Péter tánc előadása, Szomor Istvánné népdal éneke, melyet Szegedi Gyula hegedűn kísért, Bene Flóra és Bene Judit felolvasása Somogyi Dénes bácsi könyvéből, Kovács Imre bácsi szavalata, a noszvaji zeneiskolások műsora, a Borbarátok Legényegylet dalos műsora és a Rece Hagyományőrző Egyesület műsora szórakoztatta a megjelenteket.

A műsorszámok között két alkalommal számos ajándékcsomag került kisorsolásra, így nagyon sokan távozhattak egy meglepetéssel gazdagodva.
A rendezvény ideje alatt üdítőt és süteményeket valamint röviditalt és bort kínáltak a hivatal dolgozói és a képviselők.

És most következzen néhány kép:

Vissza


**********


**********

Zarándokút Bogácsra

2010. november 14.-én zarándoklat indult Egerből Szomolyán keresztül a bogácsi Szent Mártonnapi búcsúba.
Az útvonal, melyen a zarándokok haladtak része a felszentelt Máriaútnak, amely Máriacellből indul és Csíksomlyóig tart. A Máriaútról bővebb információt a www.mariaut.hu
Az alábbi első két képen Király Lajos látható, aki a Máriaút Szomolyán átvezető szakaszának a kitáblázását végzi.
A többi képen a zarándoklat pillanatai láthatóak, a képeket Guczi István készítette.**********

Projek ajánlat Szomolyának


Az alábbi levelet Guczi István Polgármester kapta Püski Lászlótól, a CO4 GmbH magyarországi vezetőjétől.
Mivel a lakosságot is érintő dologról van szó, közzétesszük a honlapon. A levélhez tartozott egy csatolás is, melyet a levél után egy linkre kattintva nézhetnek meg.
Daragó László, a szerkesztő.


Tisztelt Guczi István Polgármester Úr!

Cégünk vezetése nevében köszönöm Önnek a pozitív hozzáállást, az esetleges együttműködésünkkel kapcsolatosan.
Vállalatunknak minden lehetősége megvan ahhoz, hogy értéket teremtsen Szomolyán és ezáltal munkahelyet és plusz bevételt biztoson a községnek.

Szomolya adottságai lehetőséget adnak befektető partnereink megnyerésére, de ehhez a község vezetőinek egyoldalú támogatására lesz szükség.

A CO4 GmbH az előzetes projektelképzelések alapján, vázlatosan kidolgozta a munka fázisokat amellyel egy jelentős volumenű befektetés megvalósulását célozta meg.
Projekt együttműködési javaslatunkat melléklet formájában csatoltam.

Dr.Jürgen Haas Úr. a további megbeszéléseinken személyesen kíván részt venni, de mivel keveset tartózkodik magyarországon ezért erre a találkozóra október elejét javaslom, aminek időpontjáról később tudunk csak egyeztetni.

Anyagunkkal kapcsolatosan bármilyen kérdése van, állok rendelkezésére.

Tisztelettel:
Püski László
CO4 GmbH

Szomolya projekt együttműködési javaslat


*****************


2010. november 04.-én a fenti ajánlatot megtevő CO4Gmbh képviselői és Önkormányzatunk képviselői találkoztak, ahol a képviselők és a polgármester megismerhették a CO4 Gmbh előzetes terveit.
A tervet összefoglalták egy prospektusba, amit az alábbi linkre kattintva ön is megtekinthet.

2010. 11. 09.

Szomolya Ajanlat 2010.pdf**********

Tájékoztatás az Önkormányzati választásokkal kapcsolatban.


Mikor érvényes az Ön szavazata?

Szavazni egy polgármesterjelöltre, hat egyéni önkormányzati képviselőjelöltre lehet.

Érvényes a szavazat, ha Ön a megfelelő számú szavazatot, a nevek előtt található, karikában, egymást metsző két vonalat tesz. Kérem, egyéb jelölést ne alkalmazzon!!!!!

Amennyiben valamilyen meggyőződése alapján, a listáról hatnál kevesebb jelöltre adja szavazatát, az egyéni listás képviselői szavazólapon, szavazata érvényes lesz. Figyelem, a szavazólapon feltüntetett számnál több képviselőre szavazni nem lehetséges, így szavazata érvénytelenné válik.

Mikor lesz szavazat érvénytelen egyéb esetekben?

Sajnos szavazatát nem tudjuk figyelembe venni az alábbi esetekben:

- Nem az érvényes, lebélyegzett szavazólapon szavaz.
- A szavazólapot nem tollal tölti ki.
- Bármely szavazólapon, a lehetséges feltüntetett számnál több szavazatot ad le. A szavazólapon a neveken nem lehetséges változtatni, pl. úgy, hogy Ön azon nem szereplő neveket ír be.
- Szavazólapja alapján, nem lehet eldönteni, hogy szavazatát kire adta le.

Kövecses Zsolt HVI vezető**********


**********

Így is lehet egy helyi rendeletet megtámadni, és a közvagyont szándékosan rongálni.


A Képviselő testület 2010 évben újból érvényesítette azt a rendeletet, amely már az 1990-es évektől kezdődően hatályos volt. Mely magában foglalta, hogy a belterületi utakon 3.5 tonnán felüli gépjárművek nem parkolhatnak. Ezen gépjármű kategóriába tartoznak az autóbuszok is. Megjegyzem, hogy ilyen rendelettel már rendelkezik szinte minden település, mely meg akarja védeni saját értékeit.
Erre az intézkedésre többek között azért került sor mert az Állami Közút Kezelő több esetben is felszólította az Önkormányzatot, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a parkoló autóbuszok ne rongálják a közutat és az útpadkát.
Felhívta a figyelmünket arra is, hogy az álló buszok környékén fokozottan rongálódik a közút. Belterületi útjain teljes körű felújítására az elmúlt választási ciklusban több tíz millió Ft.-ot költöttünk.
A tapasztalat az volt, hogy a felújított utakat ugyanezek a gépjárművek rongálják meg.
A rendeletünket közzé tettük, hatályba lépésére türelmi időt határoztunk meg, de a kényelem a mai napig is az úr.
Buszvezetőink sok esetben semmibe veszik a rendeletünket és fittyet hánynak arra, hogy adófizetőink pénzén felújított útjainkat védeni, kímélni, és leginkább gondozni kellene a saját érdekünkben is.
Saját érdeküket védelmezve, több esetben nyilvános helyeken is trágár, obcén szavakkal illetik a jegyző urat, a polgármestert, és a képviselő testületet az intézkedésünk megtétele miatt, annak ellenére, hogy a lakásukhoz közeli parkolási helyeket jelöltünk ki.
A menetrendszerinti járatokon ismerős és ismeretlen utasok előtt tesznek fenyegető és becsületsértő kijelentéseket, melyeket több utas is tanúként igazol.
Tudatában vagyunk annak, hogy mint közszereplők kötelesek vagyunk tűrni a kritikát, De nem vagyunk kötelesek elmenni azon kijelentések mellett, melyek már közerkölcsbe ütköznek, és sértik a jó hírnevet.
Mindezek ismeretében fontolgatjuk a rendőrségi feljelentés megtételét mindazon buszvezetők ellen, akik nem tartják be következetesen a helyi rendeletben foglaltakat, és becsületsértő kijelentéseiket tovább folytatják. További cselekményükkel továbbra is rongálják a nem kis áldozatokkal járó, felújított útjainkat.
Felmerül a kérdés: négy-öt ember / buszvezető / milyen jogon teheti tönkre 1700 ember örömét?
Elgondolkodtató!!!!
Elgondolkodtató az is, hogy milyen megfontolásból eredően ad igazat néhány lakosunk annak az embernek, embereknek, akik a saját településüknek közvagyonát, közértékét szándékosan rongálják. És ráadásul, semmit mondó érvekkel sajnáltatják magukat. Talán még örül is neki ???.
Én azt javaslom, ne legyünk velük partnerek, és ha kell minden eszközzel akadályozzuk meg az adóforintjainkat közértékre váltó létesítményeink szándékos rongálását.


Guczi István Polgármester.

Vissza


**********

Önkormányzati választás


A mai napon 2010. augusztus 17. -én 17 órakor a Polgármesteri Hivatal tanácskozó termében a választási bizottság ünnepélyes keretek között, Guczi István polgármester és Kövecses Zsolt jegyző, H.V.I. vezetője előtt elmondta az eskü szövegét. Az eskütétel után Kövecses Zsolt tájékoztatta a legfontosabb tudnivalókról az újdonsült tagokat.

Vissza


**********

Önkormányzati választás
Felhívás


2010. évi Önkormányzati Képviselői, Polgármesteri, Kisebbségi Önkormányzati Képviselői választásokkal kapcsolatban:

2010. évben a helyi Önkormányzati Képviselői, Polgármesteri valamint a Kisebbségi önkormányzati választásokra 2010. év október 03. napján (vasárnap) kerül sor.

Tájékoztatom Szomolya Község választó polgárait, hogy a fenti napon személyesen az érvényes személyazonosító okiratok bemutatása mellett lehet szavazni.

Tájékoztatom a képviselőjelöltként vagy polgármesterként indulni szándékozókat, hogy a polgármester jelöltséghez, a vonatkozó jogszabályok alapján, legalább 39 db ajánlószelvény, a képviselő jelöléshez legalább 14 db ajánlószelvény szükséges.

Tájékoztatom továbbá a polgármester és képviselő jelölteket, amennyiben független jelöltként szándékoznak indulni, úgy az ajánló szelvények összegyüjtésének megkezdése előtt regisztrálniuk kell magukat az adatvédelmi biztos nyílvántartásában. Regisztráció lehetséges a www.valasztas.hu weboldalon.

Kövecses Zsolt
jegyző
H.V.I. vezető**********

Ítéletidő


Sajnos minket sem került el az ítéletidő. Nagy viharok és nagy károk kíséretében járnak mostanság a zivatarok.
Mindenkit félelem tölt el, mikor meghallja a vihar kifejezést, meg azt hogy el kezd dörögni az ég, és villámlik. Sajnos már a szomolyai lakosok is megtapasztalhatták, az idén több alkalommal is, hogy milyen kegyetlen tud lenni velünk az ég. De végülis ezt az emberiség, főként saját magának köszönheti.
Eddig az Önkormányzat részéről nem igazán láthattunk igyekezetet a dombokról lejövő víz felfogására, elvezetésére. Most nagyon sok munka folyik a településünkön. Sajnos azzal tisztába kell lennünk, hogy ez nem minden esetben elegendő, de ha egyes lakások nem minden alkalommal áznak el, nem mennek tele olyan pincék, amelyek eddig vízzel telítődtek, akkor már előrébb vagyunk.
Én is olyan helyen lakok a falunkban, ahol a dombról lefolyó víz miatt sok esetben nincs nyugodt percünk. Jómagam is átéltem azt a kétségbe esést, hogy mostmár tétlenül nézzük azt, ami történik. A szivattyú már nem bírja, vagy nem dolgozik az áramkimaradás miatt, én és a hugom vödörrel hordtuk a vizet, de az csak jött befelé.
A mi pincénk szerencsére még nem volt teljesen víz alatt, de így is tudom mit éreznek, akiknek igen, mit éreznek, akiknek oda van valamijük.
Szerencsére olyan szomszédaink vannak, akikkel lehet a bajban együtt dolgozni. Mi elkezdtünk egy víz elvezető árok kiásását kézi erővel. Nem egyszerű feledat, pláne úgy, hogy sokan lenéznek, mondják, hogy minek csináljátok, úgy sem jön már ilyen víz, meg nem értek vele semmit.
És egy nap megjelenik a kertünk végében egy markoló gép, amit az önkormányzat hívott, hogy a vízelvezetőt kiássák. Az árok sokkal nagyobb, biztosabb lett, mint amit mi önkéntesen elkezdtünk.
Aztán láthatjuk a faluban, hogy több domboldalból jövő utat is átvágtak a közmunkások és rácsos átereszt készítettek. Mindezért köszönetünket szeretném kifejezni minden lakos nevében.

Én ezt nem azért írom le, mert valakinek is szeretnék a választásokhoz segíteni hanem, mert tényleg nagyszerű, hogy végre történik valami.

E mellett dorgálás is jár a polgármesternek és a képviselőknek, de még az elődeiknek is, mert már hamarabb észbe kellett volna kapni. És e mellett a lakosoknak is dorgálás kell, hogy járjon, mert sokan nem foglalkoznak az árkok takarításával, betemetik azokat.

Én úgy gondolom, hogy ha mindenki a saját portája környékén megtenné a saját dolgát, az Önkormányzatnak is kevesebb dolga lenne, amit meg tudnának oldani. Így talán nem fordulhatna elő, hogy valakinek kárt okozzon az eső. A tornádó erejű szelek és a villámkarok esetében sajnos már sokkal tehetetlenebbek vagyunk, ott csak reménykedhetünk, hogy elkerül bennünket a "ménykű".

Végül, kedves olvasó engedje meg, hogy az önök nevében bevéssek egy piros pontot a képviselők és a polgármester ellenőrzőjébe. Kívánom, hogy akár a mostaninak, akár az új testületnek egyre több piros és egyre kevesebb fekete pontja legyen, ami természetesen a tettek alapján jár.

És most következzen néhány kép:


Az Arany János úton megint folyik a víz, de már talán nem sokáig


A tornádó erejű szél sok tetőt megbontott, egy lakás tűzfalát is bentebb tolta.
Az Arany János út domboldali házainak végénél egy új vízelvezetű árokot ástak, ami eddig jól vizsgázott.Vissza


**********

Szomolya község Önkormányzatának Képviselőtestülete tájékoztatja a Szomolya Községben állandó lakóhellyel rendelkező a nappali tagozaton tanulmányokat folytató középiskolai tanulókat (ide értve az általános iskolás korú 6 és 8 osztályos gimnáziumban tanulókat is), a felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató hallgatókat, hogy az Önkormányzat a 2010/2011.-es tanévre is iskolakezdési támogatásban részesíti, azokat a tanulókat, illetve hallgatókat akik kereső tevékenységet nem folytatnak és gyermekvédelmi kedvezményben nem részesülnek. A támogatás folyósítása iskolalátogatási igazolás alapján történik, melyet a Polgármesteri Hivatalban kell leadni.

Az iskolalátogatási igazolások leadásának határideje: 2010. szeptember 30.


**********


**********

Megnyert pályázat után gyors kivitelezés.


Egy újabb lehetőséget kihasználva fejlődhetett, és gazdagodhatott községünk.

A Leader pályázaton elnyertünk 10,4 millió ft-ból megépült az Általános iskolánk tetején egy napkollektoros villamos energiát előállító modern berendezés.

A pályázó a Szomolyáért Alapítvány volt, mivel Önkormányzat ebben a kiírt pályázatban nem vehetett rész. Az Alapítványt az MVH száz százalékban támogatta.
Köszönet illeti az Alapítvány kuratóriumának, valamint a Jegyző úrnak a munkáját, mivel mindent megtettek azért, hogy ez a pályázat nyertes legyen.
Az előzetes számítások szerint ez a berendezés éves viszonylatban hozzávetőlegesen 400.000-Ft. Megtakarítást jelent, természetesen villanyszámlában.

Szomolya Község Önkormányzata eddig is, és ezután is megtesz mindent annak érdekében, hogy az intézményeinek működtetését minél kevesebb ráfordítással tudja üzemeltetni.

Guczi István polgármester.**********

Teljesíti az Önkormányzat Képviselő Testülete a ciklusra vállalt tervét.


Egy újabb út készül el a következő napokban, nevezetesen a Szent László út az Arany János útkereszteződésig, illetve az Ady Endre út.

Szomolya község egyik leghosszabb útjának a felújításában döntött a testület, és megteremtette annak költségeinek fedezetét.
Guczi István polgármesterségének idején szinte az egész belterületi utak emelt szintű felújítása megtörténik annak ellenére, hogy a koncepcióban a négyéves ciklusra fele sem volt tervezve.
Kivételt képez a Zrinyi út és a Gárdonyi út, mivel ennek az útnak a felújítása akkor válik esedékessé, ha befejeződik egy szintén nyertes pályázat, hiszen annak megépítése ezen az úton történik, mint nagyobb tömegű anyagszállítás. Az utak felújítása egy bizonyos koncepció alapján fontossági sorrendben történtek.
A Szent László út kiszélesítésére és felújítására soron kívül szükség volt, mivel a falusi rendezvényeinknek a lebonyolítása során forgalomelterelésre van szükség minden esetben.
A Hatóságokkal és szolgáltatókkal minden esetben közelharcot kellett vívni, mivel az engedélyüket feltételekhez kötötték.
Mérlegeltük a döntésnél azt is, hogy a mostani műszaki állapot csak tovább romolhat és ez plusz költséget jelenthet akár már jövőre is, melyek milliókban mérhetők.
Az út elkészülte után ez az akadály megszűnik, hiszen az út két forgalmi sávú lesz.

A teljes felújítás 13,9. Millió forintba kerül, melyet az éves költségvetésen kívül tudjuk megteremteni.
A Polgármester úr elmondta azt is, hogy a felújítatlan két útnak jövőre a fedezete szintén előteremthető, és a kivitelezés megvalósítható lesz.
Tehát 2011 őszére vagy 2012 korán tavaszára a belterületi utak teljes egészében elkészülnek, beleértve a Dobó út javítását is.

<BR>
**********

Elkezdődött a Főtér felújítási projekt


Szomolya Község Önkormányzata sikerrel pályázott a közösségi ház és a Polgármesteri Hivatal környékének, a Főtérnek a felújítására. A pályázat keretein belül a MHV 24 millió forinttal támogatja a munkálatokat.
A közbeszerzési eljáráson egy egri cég a COLLAS Zrt. lett a nyertes. A munkálatokat már el is kezdték.
Először a piactér aszfalt burkolatát távolítják el. Előbukkant egy szépen lerakott terméskő burkolat, melyet 1967 táján, a Közösségi Ház építéskor burkoltak le aszfalttal.
Az új burkolat a manapság használt térkő lesz.

**********

Szomolya is képviseltette magát az ivádi Batyus Galoppon


Ivádon második alkalommal rendezték meg a Nemzeti Vágta parodizált változatát a Batyus Galoppot. Szomolya polgármestere, Guczi István a tavalyi nagy sikerre való tekintettel, az idén is elindult a versenyen a Rece kíséretében. Az első Galopp nyertese a Guczi István volt így a mostani versenyen átvehette az előző évi kupát, az Ivádi Szent Grált. Sajnos az idei év nem hozott ekkora sikert, mivel polgármesterünk "Vágta a népességfogyás ellen" című kompozíciója sajnos nem volt elég a nyeréshez. Hiába manapság minden település a nagytőke mellé áll. Ivádi Gábor a program és a verseny megálmodója is inkább a Nagytőkét választotta.
No meg Nagytőke település lakói szebben mosolyogtak Gáborra és a vesztegetési kísérletük is jobb volt, pedig mi mondtuk Guczi Istvánnak, hogy a vesztegetést ne régi millpengőkkel tegye.
Az azért vígasz számunkra, hogy mi is, mint minden település 1 perc 10 másodperc alatt teljesítettük a vágta meghatározott szakaszát.
Természetesen gratulálunk a nyerteseknek.

Az egész nap a humor keretein belül volt megrendezve, és azt garantálom, hogy mindenki jól is érezte magát. Köszönjük Ivád polgármesterének, Gábornak!

És következzék most néhány kép.Fotó, szöveg: Daragó László**********

Tűzoltóautó átadása Szomolyán

**********

Szomolya Szentendrén a Skanzenben

**********

Cseresznyefesztivál Szomolyán

**********

Két Hírdetményt kell közreadnunk:

- genetikailag módosított burgonya termesztési és forgalomba hozatali tilalma
- genetikailag módosított burgonyából előállított takarmány forgalombahozatalának és felhasználásának tilalma


**********

Elkészült az új Faluház, melynek az átadására és felszentelésére 2010. május 24.-én, Pünkösd hétfőn került sor


Szomolya központjának közelében, a Szent László úton az Önkormányzat létrehozott egy Faluházat. Az épület régebben is közcélokat szolgált. Sokáig Öregotthonként funkcionált, ahol az idős emberek napközben üthették el idejüket és unalmukat.
Az utóbbi időben a Rece Hagyományőrző Egyesület használta, de igazi felhasználási célját most találta meg a Község vezetése.
Fülöp István bútor felújító, restaurátor már régen gyüjtögette a feledésbe merült főként fából készült bútorokat és használati tárgyakat. Sokan emlékezhetnek is rá, hogy a falu központjában a volt presszó épületében megtekinthető volt a gyüjtemény. Talán nyugodtan mondhatjuk, hogy a tárlat most került igazán megfelelő körülmények közi, miután a Képviselő Testület döntése után megvásárolták a tárgyakat és más forrásokból származó dolgokkal kiegészítve berendezték az új Faluházban.

A Faluház jellegzetessége a kőoszlopos tornác, a terméskő díszítés.
Régebben sok ház udvarán láthatóak voltak a gyönyörűen kifaragott kőoszlopok, de sajnos a tulajdonosok nem voltak tisztában az igazi értékével így vagy befalazták, vagy olcsón eladták és faoszlopokkal pótolták. A Faluház épületének felújításánál sem tudtak igazi faragott oszloput használni, így a tégla oszlopokat vágott terméskővel burkolták be, ami nagyon szép, de azért nem az igazi.

A Faluház avatásán a település sok lakója részt vett, és megtekintette a fellépők műsorait.
A helyi fellépők közül az óvodás gyerekek műsora, a Rece Hagyományőrző Egyesület dalai és a Borbarátok Köre, Legényegylet borhoz kapcsolódó dalai alkották a műsort. Ezen kívül láthattak még a látogatók hasztáncot és operett előadást is.

Sajnos a Faluház látogatási lehetősége még nem teljesen megoldott, de ha valaki meg szeretné nézni, akkor a Polgármesteri Hivatalban kell kérni, hogy nyissák ki a tárlatot.

És most következzen néhány kép a megnyitóról.
**********

RENDŐRSÉG BŰNMEGELŐZÉSI FELHÍVÁSA

Felhívás


**********

Új honlap indult el, amely MAGYAROK SZÖVETSÉGE SZOMOLYA weboldala.
Elérhető a következő linken:
www.mszszomolya.eoldal.hu


**********

SZEDJÜK EGYÜTT-VÉDJÜK EGYÜTT

KÖZÖSSÉGI KÖRNYEZETVÉDELMI
MEGŐRZÉSE ÉRDEKÉBEN A SZOMOLYAI
ROMÁKÉRT EGYESÜLET SZERVEZÉSÉBEN

Bővebben!

**********

AZ ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐK VÁLASZTÁSÁNAK
1. fordulójának eredményei Szomolyán.

Szomolya a 13. számú egyéni választókerületbe tartozik.
Szavazókörök száma: 2

Eredmények az 001.-es számú szavazókörben:
Listára leadott szavazatok:

Urnába bedobott szavazatok: 458 ebből 3 érvénytelen -> érvényes szavazatok száma: 455

LMP18
ÖSSZEFOGÁS PÁRT2
MDF3
MSZDP3
FIDESZ-KDMP249
MSZP63
MUNKÁSPÁRT2
Jobbik112
Miép3
  
Összesen455

Jelöltekre leadott szavazatok:

Urnába bedobott szavazatok: 458 ebből 6 érvénytelen -> érvényes szavazatok száma: 452

Csikai Balázs
Jobbik
110
Kormos Dénes
MSZP
70
Tállai András
FIDESZ-KDMP
265
Vass József
Miép
7
  
Összesen452


Eredmények az 002.-es számú szavazókörben:
Listára leadott szavazatok:

Urnába bedobott szavazatok: 430 ebből 6 érvénytelen -> érvényes szavazatok száma: 424

LMP9
ÖSSZEFOGÁS PÁRT-
MDF2
MSZDP2
FIDESZ-KDMP244
MSZP53
MUNKÁSPÁRT-
Jobbik111
Miép3
  
Összesen424

Jelöltekre leadott szavazatok:

Urnába bedobott szavazatok: 430 ebből 8 érvénytelen -> érvényes szavazatok száma: 422

Csikai Balázs
Jobbik
112
Kormos Dénes
MSZP
52
Tállai András
FIDESZ-KDMP
254
Vass József
Miép
4
  
Összesen422


Összesített eredmények:
Listára leadott szavazatok:

Urnába bedobott szavazatok: 888 ebből 9 érvénytelen -> érvényes szavazatok száma: 879

LMP273,07%
ÖSSZEFOGÁS PÁRT20,23%
MDF50,56%
MSZDP50,56%
FIDESZ-KDMP49356,08%
MSZP11613,19%
MUNKÁSPÁRT20,23%
Jobbik22325,37%
Miép60,68%
  
Összesen879

Jelöltekre leadott szavazatok:

Urnába bedobott szavazatok: 888 ebből 14 érvénytelen -> érvényes szavazatok száma: 874

Csikai Balázs
Jobbik
22225,4%
Kormos Dénes
MSZP
12213,96%
Tállai András
FIDESZ-KDMP
51959,38%
Vass József
Miép
111,25%
  
Összesen874

**********

Üdvözlöm Szomolya Község Honlapján! Ez a weboldal, melyet fenntart és szerkeszt Daragó László, egyben a Községi Önkormányzat Hivatalos weboldala is. Az oldal azért működik, hogy Ön településünkről, Szomolyáról megbízható információkat, hasznos adatokat érhessen el a Világhálón keresztül.
Ajánlom mindenki figyelmébe a Blogok menüben található polgármesteri blogot, ahol Guczi István polgármester úr írásait olvashatja.
Az oldal jelenleg fejlesztés és átalakulás alatt áll, kérjük a szíves türelmüket.
Amennyiben olyan információkat tudnak, melyek nem kerültek fel a lapra, legyen az írás, link, honlap, jelezzék a webmester@szomolya.net címen.
Hamarosan egy fórum is indulni fog, valamint regisztráció és beléptetés után olyan funkciók is elérhetőek lesznek, melyek csak azonosítás után használhatóak teljes értékben. Például a Könyvtárunkba beiratkozók, megtekinthetik majd a kölcsönzéseiket.**********
**********

Készül a Faluház!


Képviselőink döntése alapján új nevezetessége lehet kisfalunknak.
Az Önkormányzat megvásárolta Fülöp István bútor és használati cikk gyűjteményét, ami új helyen lesz bemutatva.
A Szent László úton található egykori Öregotthon épületét a közmunkaprogram keretében dolgozó munkások közreműködésével felújítják. A felújítás után a régi időknek megfelelően berendezik, majd rendezvények lebonyolítására alkalmassá téve fogja várni az érdeklődőket.
Véleményem szerint ez hasznos lehet olyan szempontból is, hogy az ide látogató vendégek, turisták megismerkedhessenek múltunkkal, hagyományainkkal.
De természetesen a helyi lakók számára is érdekes színfolt lehet a Faluház, mivel mi fiatalok, keveset tudunk őseink mindennapjáról, így számunkra is lesz érdekes látnivaló.

Jelenleg az épület szobáinak festése az udvar szépítése zajlik.

A ház mögött, a régi gazdasági épületrészben épp most születik egy igazi kenyérsütésre is alkalmas kemence.
Ebben a kemencében, a tervek szerint kenyér, kalács, húsételek sütésére is lehetőség lesz.
A mai világunkban, mikor bemegyünk a boltba és pár száz forint ellenébe megkapjuk a kenyeret igen csak érdekes, hogy elődeink miként sütötték a mindennapi élethez elengedhetetlenül fontos fehér kenyeret.
Ennek a felismerésnek a szele személy szerint engem már régebben megcsapott, olyannyira, hogy építettem is az udvarunkon egy, a Faluházban készülő kemencéhez nagyon hasonlót. A kipróbálás és néhány sütési, kenyérkészítési próbálkozás után tudom, hogy mennyivel másabb egy kemencében sült kenyér, a boltinál. Ezzel persze nem azt állítom, hogy a bolti kenyeret ne vegyük, én magam is bolti kenyeret eszek, de azért időnként, vagy amennyiben valami alkalom van rá érdemes energiát ráfordítani a házi kenyérsütésre.

Bennfentesként van információm arról, hogy milyen tárgyak lesznek kiállítva a Faluházban, de én magam is kíváncsian várom.

A Faluház átadása, avatása Pünkösdkor lesz.

Ha valaki kíváncsi egy kemence építés menetére, akkor nézze meg a saját honlapomon: www.darago.net


**********

Új témával bővült a nevezetességek menüpont.
Csoda Szomolyán címmel kaptam egy írást Nádasi Andrástól, akinek írása Kaló Imre borászról szól. Nádasi András egy borkóstoláson vett részt és az ottani vendéglátás valamint a borok nagy hatást gyakoroltak rá, ez volt a cikk apropója.


**********

MEGJELENT Nyavalygós túlélő címen, Somogyi Dénes legújabb könyve. A könyv egyenlőre nyomtatásban nem jelenik meg, csak itt az Interneten olvasható.
Megtalálható még a mezőkövesdi és az egri könyvtárak weboldalán.

Ha ide kattint, megtekintheti az új könyvet a már régebben megjelentekkel együtt.


**********

Elkezdtem bővíteni a nevezetességeink menüpontot.
Itt Szomolya nevezetességei, hírességei, látnivalói, turisztikai értékei lesznek összegyüjtve. Természetesen már eddig is létezett ez a menüpont, most bővítése következik. Az első, amivel bővítettem,
Demeter László, költő-festőművész Dionüszosz pinceház galériája.

Nézzék meg élőben is az itt összegyüjtött tartalmakat!

Látogassanak vissza időnként, hogy láthassák az új feltöltéseket!


**********

Elindult egy új weboldal, melyen Fülöp István szomolyi lakos mutatja be az antik bútorait.
Fülöp István antik bútorok kereskedelmével foglalkozik, de a bútorok felújítását is számos esetben ő maga végzi. E mellett a falunk középpontjában található egy régi bútor és használati tárgy kiállítás, melyet szintén Fülöp Istvánnak köszönhetünk.

Érdemes megnézni!

Fülöp István weboldala, ahol minden további információt megtalálhat:   www.fulopantik.com


**********

Településünk jegyzője, Kövecses Zsolt fenntart egy saját weboldalt.

A Jegyző Úr az oldalának fejlődése miatt ketté választotta az oldalát egy magánjellegűre és egy csak Szomolyával foglalkozóra.

Így a saját oldala: www.kovecses.eoldal.hu

Míg a Szomolyával foglalkozó: www.szomolya.eoldal.hu

Ezen az oldalon nagyon sok fontos információt, történést, esemény beszámolót olvashat a kedves látogató. Véleményem szerint a jegyző úr értesüléseit, és falunk népszerűsítésére tett törekvéseit nehezen lehetne túlszárnyalni, ezért nem is próbálkozok ezzel. Inkább mindenkinek ajánlom a fent említett oldalt.


**********

Azoknak, akik utazi, kirándulni, üdülni szeretnének és azoknak, akik saját turisztikai vállalkozásukat, lakó környéküket, településüket szeretnék megismertetni, nagyon jó gyüjtő portál a
www.szephelyek.hu
Ajánlom az Ön figyelmébe is.


**********Amennyiben Szomolyával kapcsolatban biztonságos, hivatalos információra van szüksége,
a www.szomolya.hu (hivatalos honlap),
www.szomolya.net,
www.szomolya.eoldal.hu,
vagy a
www.szomolya.eu (az előzőekre mutat jelenleg) weboldalakat keresse fel!Ezt az oldalt szerkeszti és fenntartja:   Daragó László.

E-mail: info@szomolya.net**********

Adatvédelmi tájékoztató


Polgármesteri Hivatal, 3411 Szomolya, Szabadság tér 1. Tel.:49/526-000 Fax:49/426-000 e-mail: info@szomolya.hu