SZOMOLYA

Lelesziné Tarnai Irén festői munkássága


Leleszi Istvánné, Tarnai Irén
(3411. Szomolya, Gárdonyi u. 2.)

1948. november 7.-én születtem Ecseren. A falu iskolájának szolgálati lakásában nevelkedtem szüleimmel. Sok szál kötött az iskolához, ahol édesapám az iskola igazgatója volt, édesanyám, pedig a szomszéd falu iskolájában dolgozott. A festés iránti tehetségem édesapámtól örököltem, hiszen nagyon szép rajzokat készített és remekül játszott a helyi templom orgonáján. Legszebb gyermekkori élményeim a kiskunsági tanyavilágban szer
A családban én folytatom a hagyományokat, hiszen bátyám, műszaki végzettséggel az üzleti világban találta meg helyét, Zsuzsikát pedig inkább a rendezés, szervezés érdekli. Bár Zsuzsika kézügyessége sem mindennapi. Lehet, hogy később még Ő is felismeri a benne rejlő lehetőségeket.
Velem is ez történt. Életünk nagy részét Ecseren éltem le, itt mentem 20 évesen férjhez Leleszi Istvánhoz, aki most is lelkes segítőtársam. De azt, hogy mire vagyok képes, későn ismertem fel és ehhez is sajnos egy tragédia vezetett.
Érettségi után többféle munkát, még a pedagógusi pályát is megpróbáltam. De sajnos az élethez, a házépítéshez pénz kellett. Ehhez egy jól fizető fizikai munkát vállaltam átmenetileg, amibe – egy véletlen rossz mozdulattal – bele is rokkantam. A kórházi kezelések után otthon kerestem a helyem és elővettem a pedagógusi ambíciók idején beszerzett művészeti kelléktárat, és festegetni kezdtem. Az 1980 –as évek legvégén a 90 –es évek elején különféle próbálkozásaim voltak, amire lányom rajztanára figyelt fel és ezután az Ő biztatására kezdtem komolyan foglalkozni a festészettel. A nagy fordulat 1997 –ben következett be, amikor orvosi tanácsra gyógyvizes kezelési lehetőséget kerestünk. Ennek során leltünk rá Szomolyára a nyugodt, tiszta levegőjű környezetre, ahonnan a gyógyvíz is jól elérhető. Itt a táj, a kedves és segítőkész emberek érdeklődése és támogatása további biztatást adott. Sok segítséget adnak a helyi pályatársak, a vállalkozók, a polgármesteri hivatal, a környékbeli művelődési házak és a mozgássérült szervezetek. Nagy szeretettel fogadtak férjem szülőföldjén, Mátészalka városában majd 200 ember jelenlétében nyithattam meg az erre a célra válogatott kiállításom.
Azt hiszem kevés embernek adataik meg az a pozitív dolog az életében, ami betegségből felépülve született bennem: a feltétel nélküli emberszeretet és a természet iránti szeretet erőteljes fellángolása. Ezt a szeretetet igyekszem az embereknek visszaadni képeimben, melyek belülről, a szívemből fakadnak. Ha beteg vagyok, ha bánatom van, ha jó kedvem van mindig rajzolok és festek.
Több önálló és közös kiállításon vagyok túl, a festés számomra gyógyszer, a megmérettetés és az elismerés pedig újabb kihívásokra inspirál.

Szomolya, 2003. december 30.

                    Lelesziné Tarnai Irén


Polgármesteri Hivatal, 3411 Szomolya, Szabadság tér 1. Tel.:49/526-000 Fax:49/426-000 e-mail: info@szomolya.hu